zondag 25 juli 2010

Een. Fokking. Mijnenveld.


In de zomer ben ik graag buiten. Lekker in de zon, genieten van het weer. Ik ben dan vaak te vinden in de Oude Haven, een stadspark hier in Hilversum. Basicly het laatste stuk van een oud 19e eeuws kanaal dat door de heuvel heen gegraven is, op het eindpunt liggen het wateroppervlak en de oude kade 15 meter lager dan de rest van de stad. Rond de milleniumwisseling is de hele (toen nog) vervallen boel op de schop gegaan en is het huidige park gerealiseerd, met een basketbalveld, een skatebaan (met ramps en 2 pools), een mooie lage houten kade voor kleine bootjes langs het water, en een paar grasveldjes waar je lekker onder een boom kunt zitten. Verder naar achteren veranderd het kanaal meer en meer in een natuurgebied, met heel veel groen, en een smal paadje met bankjes langs het water.

Die grasveldjes. Daar zit mijn irritatie. Niet dat het gras niet groen genoeg is, die veldjes liggen er heel goed bij. Maar dat kan ook haast niet anders als je ziet wat een partij mest die planten krijgen van de Hilversumse hondeneigenaren. Als je op het gras wilt gaan zitten moet je goed opletten om de soms nog dampende hoopjes bruine smurrie te ontwijken. Het lijkt wel een fokking mijnenveld! 

Maar de gemiddelde hondeneigenaar blijft schijt hebben aan de overige bewoners van de stad. Zoals ik al zei, 300 meter verderop veranderd de Oude Haven in een natuurgebied. Daar zitten mensen slechts op bankjes, genietend van de rust en natuur. Daar kan je die poepmachine van je desnoods helemaal leeg wringen, zonder dat er iemand last van heeft. Maar dat is teveel gevraagd. 

De gemeente heeft ook stront in z'n ogen. In Utrecht was een parkje van nog niet half zo groot al hondenpoepvrij verklaard, met bordjes en alles. In Hilversum zijn hondeneigenaren blijkbaar een enorm deel van de stemmers, want er wordt niks ondernomen om de overlast enigzins te beperken. En er zijn echt geen draconische maatregelen voor nodig. In Amersfoort staan bij de parken speciale prullenbakken voor poep, met een dekseltje erop tegen de geur, en zakjes erbij om de boel op te rapen. Geen verbod of boetes, maar gewoon een beetje verantwoordelijkheid nemen voor het beestje. 

Het stadspark Oude Haven zou er een heel stuk op vooruitgaan als de grasvelden in het eerste stuk hondenpoepvrij werden. Dan zouden mensen misschien ook daadwerkelijk eens in het gras kunnen gaan zitten, en wordt de Oude Haven een stuk beter in het vervullen van de functie die bij een stadspark hoort. Ik kom er voor me rust en ontspanning, niet omdat ik zo graag hondenpoep loop te ontwijken of omdat ik zo hou van het bruine aroma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten