zondag 4 juli 2010

Bankentest: Iedereen geslaagd!

Groot nieuws in de economische kringetjes in de wereld: Er komt een stress test voor de Europese banken, resultaten op 23 juli. Een leuke exercitie in vertrouwenspropaganda: economie is emotie, en die emoties kan je beïnvloeden.... door bijvoorbeeld te zeggen dat je een supertest hebt gedaan en daarmee alle Europese banken in 1 keer gezond verklaard. Natuurlijk is nu al bekend dat alle banken hem gaan halen: de test is zó in elkaar gezet dat alle banken in Europa die getest worden zoiezo slagen, hoe belabberd de banken er ook aan toe zijn.

De werkelijkheid is dat de stresstest geen flikker zegt over de Europese banken. Mjah, de top 22 is onder de loep genomen, maar gek genoeg worden de resultaten ervan niet openbaar gemaakt. De regeringen zetten zelf ook vast hun kanttekeningen: "EU governments said banks should continue strengthening their financial position (...) They also said national supervisors should follow up with individual banks. The stress test only examined the banking system as a whole — based on just the 22 largest crossborder banks in the 27-nation bloc." Met andere woorden: De test is geweldig en brengt jullie 100% vertrouwen, maar let er wel op, de test is niet 100%.

Deze vertrouwensoefening komt uit hetzelfde boekje als de bezuinigingsmaatregelen. Laat de investeerder denken dat het weer goed komt. Dat er iets solide is om in te investeren. Maar als het effect van de test is uitgewerkt, en de molensteen van bezuinigingen er voor zorgt dat de economie weer een procent krimpt (want ja, het aflossen van staatsschuld, daar betaald U voor), dan is het vertrouwen weer ver te zoeken. Uiteindelijk zoekt de investeerder naar groei, niet naar mooie woorden. En de deficit hype, mede gestart door de Griekse situatie, doet alleen afbreuk aan die groei. Pak dat eerst aan voordat je mooi-weer-berichten de wereld in stuurt, anders liggen we snel genoeg weer op ons bek. Pak de Dorito's vast, we gaan dubbeldippen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten