zaterdag 24 juli 2010

Balkan + stift + landkaart

Atlasmakers zijn blij met de Balkan. De boel is daar zo instabiel dat om de paar jaar weer nieuwe grenzen getrokken worden, en dus weer een nieuwe editie van de atlas gemaakt kan worden.

Nadat de VN kortgeleden de afscheiding van Kosovo legitiem heeft verklaard zitten nu de Bosnische Serviërs te roepen om een eigen land. Dat is niks nieuws overigens, al sinds de oprichting van Bosnië zit die bevolkingsgroep te springen om een eigen land, het is een van de redenen dat het er flink mis ging in de jaren '90. Je hebt in Bosnië 3 grote bevolkingsgroepen: de Bosniaks (moslim), de Serven (orthodox), en de Kroaten (katholiek), en die zitten elkaar al sinds de middeleeuwen in de haren (zie de Slag om het Merelveld).

Met veel pijn en moeite is uiteindelijk via het Dayton akkoord de huidige staat Bosnië-Herzegovina opgericht, waarbinnen de Serven een zwaar autonoom gebied hebben: de Republika Srpska. Nu de eenzijdige afscheiding van Kosovo legitiem is verklaard zien de Bosnische Serviërs weer kans om onafhankelijkheid na te streven. 

Voorlopig zal het het nog wel zo doorgaan op de Balkan, waar veel verschillende etniciteiten wonen en waar zowel het Ottomaanse Rijk als Oostenrijk-Hongarije een kutzooi hebben achtergelaten als gevolg van hun expansiedrift. Zelf in het recentelijk afgescheiden Kosovo is er alweer sinds 2008 een beweging die wil afscheiden (noordelijke Serviërs).

Het kan slechter. Op de Balkan is het proces tenminste nog op gang. Een bevolking heeft het recht om hun eigen staat te hebben, en langzaamaan zal de Balkan zich verder stabiliseren. In Afrika zal dat nog wel ff duren. Ook daar zijn na de dekolonisatie grenzen getrokken die geen rekening houden met de daar wonende bevolkingsgroepen, maar in plaats van dat grenzen hertrokken worden en dat stammen hun onafhankelijkheid krijgen, blijft men uit alle macht proberen om de huidige staten overeind te houden. De situatie blijft dus gehandhaafd waarin stammen verdeeld over drie landen wonen, of er 6 met z'n allen in één staat gepropt zijn (met uiteraard het gevolg van opstandige minderheden). 

Op de Balkan komt het wel goed, maar zolang me niet met dezelfde aandacht voor detail en geschiedenis naar Afrika kijken, zal het daar voorlopig nog wel oorlog en armoede blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten