dinsdag 22 juni 2010

Bezuinigen = bad move.

Natuurlijk, het klinkt goed. Nadat Amerika een financiële crisis aan de wereld heeft gedoneerd omdat ze tot hun nek in de kredieten zaten klinkt het niet anders dan logisch om radicaal te bezuinigen. Kijk maar naar Griekenland. Toch? De stemmers denken van wel. De politici ook. En niet alleen in Nederland.

Bad move.

Hoewel de crisis natuurlijk het risico van excessief lenen aanduidt ging het hier vooral om particulieren die leningen niet konden terugbetalen die ze in een fatsoenlijk gereguleerde financiële markt niet eens hadden gekregen. In Griekenland heeft de staat voornamelijk geleend om absurde sociale voorzieningen te handhaven. Pensioen op lage leeftijd (54?) om een voorbeeld te noemen. Geld geleend voor dingen die geen groei of geld opleveren. Zeg maar iedere maand een lening afsluiten om aan het eind van die maand alsnog te kunnen zonnebanken, aquajoggen, of benzine te kunnen flikkeren in een veel te grote patserbak.

Dus worden alle zeilen bijgezet om de Nederlandse begroting te laten kloppen en de staatsschuld te beperken. Meer belastingen, en bezuinigen op sociale voorzieningen. Klinkt ok, maar het levert ons geen flikker op. Ondanks de crisis leent de Nederlandse staat nog steeds tegen enorm lage rentes. Het aflossen van staatsschulden zal vanwege die lage rente nauwelijks een verschil betekenen op het budget van een land. Het geld voor het aflossen van die staatsschuld moet echter wel ergens vandaan komen. Hoewel de economie al in een crisis zit, gaat de staat nu proberen om er -nog- meer geld uit te persen. Dit hindert de groei van de economie alleen maar, en verneukt de koopkracht van de mensch. Gevolg: trager herstel en minder opbrengsten down the road. En dat kost een stuk meer dan de rente die we op staatsleningen besparen.

Toen ik nog wat jonger was, vertelde me vader me: "Als het slecht gaat met de economie stoppen ze wat geld erin zodat de boel blijft draaien. Het tekort wordt bijgeleend. Als het daarna weer goed gaat, trekken ze wat geld eruit zodat er een overschot is en leningen afbetaald kunnen worden." Dat was eind jaren negentig, toen er een overschot. En inderdaad, staatsschulden werden afgelost.
Terug naar 2010. De staat zou op een moment als dit eerst moeten denken aan het realiseren van groei. Groei levert op dit moment meer op dan de staatsschuld ooit zal kosten. Dat betekend dat er minder geld uit de economie wordt getrokken, dat sociale voorzieningen op peil blijven, en de belastingen niet worden verhoogd. Niet omdat we met z'n allen op ons 54e met pensioen willen, maar omdat we de economie de ruimte willen geven om te kunnen investeren en groeien. Omdat we de koopkracht willen behouden zodat mensen kunnen sparen in plaats van lenen. Zodra de economie weer op de rails is, en de belastingopbrengsten weer groeien, kun je beginnen met een begrotingsoverschot te creëren. Tot die tijd heeft de economie een zetje nodig, niet nog een extra blok aan het been.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten